Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» на сторінці у Facebook.
Головними продуктами експорту є:
1. Зернові культури.
2. Жири та олії тваринного або рослинного походження.
3. Насіння і плоди олійних рослин.
4. Залишки і відходи харчової промисловості.
5. М'ясо та їстівні субпродукти.
«Зернові культури залишаються основною групою товарів в аграрному експорті, лиш незначно зменшившись в обсягах — на 2% порівняно до 2019 року. Зокрема це пов'язано зі зниженням врожаю в 2020 році через посуху в центральних та південних областях України», — пояснюють аналітики.
Щодо жирів рослинного та тваринного походження, — Україна збільшила експорт цієї продукції на 22%. Такого росту вдалося досягнути, в першу чергу, завдяки росту виробництва соняшнику, його внутрішньої переробки та збільшення обсягів продажів олії до країн Азії. Також Україна залишається №1 експортером соняшникової олії до ЄС, додали в УКАБ.
«Натомість експорт насіння олійних скоротився на 28% порівняно до 2019 року через зменшення виробництва сої та ріпаку. Екпорт залишків і відходів харчової промисловості зріс на 6%. М'ясо та їстівні субпродукти зменшилися на 8%, зокрема через карантинні обмеження з боку ЄС на м'ясо птиці», — уточняється у повідомленні.
В УКАБ підкреслили, що в 2020 році поставки збільшилися по всім ключовим продуктам імпорту.
«Їстівні плоди та горіхи імпортували на 18% більше ніж в 2019 році. Причиною цього є заморозки, які спричинили неврожай. Особливо це вплинуло на яблука, ціни на які суттєво зросли. З імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани», — підрахували експерти.
Риба і ракоподібні, молюски — зросли в імпорті на 6%.
«Алкогольні і безалкогольні напої та оцет зросли в імпорті на 10%. Частка вина та виноробної продукції в поставках до України з Євросоюзу є однією з найбільших в аграрному імпорті», — констатують в УКАБ.
Тютюн і промислові замінники тютюну зросли в імпорті на 12%.
Різні харчові продукти завезли на 10% більше.