Гройсмана просять розблокувати реєстрацію ЗЗР

12 вересня 2016, 12:11 2153

Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та Американська торговельна палата закликали уряд терміново вирішити проблему відновлення державної реєстрації нових засобів захисту рослин.

Про це йде мова у відкритому листі-зверненні до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, повідомляють в УКАБ.

У листі, зокрема, зазначається, що впродовж 2015-2016 рр. спостерігаються регулярні перебої та значні затримки у процесі державної реєстрації засобів захисту рослин. Наразі процес повністю зупинився.

«Проблеми переважно виникають на етапі затвердження гігієнічних нормативів і регламентів безпечного застосування пестицидів і агрохімікатів. Сама процедура затвердження гігієнічних регламентів і нормативів чітко не врегульована й не прописана, до того ж на практиці вона несподівано зазнала суттєвих змін наприкінці 2015 р., що призвело до неоднозначного трактування порядку затвердження вищезгаданих документів та його надмірної забюрократизованості, невизначеності у розподілі повноважень та відповідальності між державними органами і, як наслідок, значного порушення передбачених законодавством термінів та цілковитого гальмування процесу», — пояснюють експерти.

Відповідно, поточна ситуація, що склалася в сфері державної реєстрації нових ЗЗР, йде у розріз із політикою дерегуляції, анонсованою урядом. Також вона значною мірою погіршує бізнес-клімат через непередбачуваність та не прогнозованість державних процесів, ускладнює ведення бізнесу в аграрному секторі країни та викликає особливу стурбованість як міжнародних інвесторів, так і вітчизняного аграрного сектору, успішність якого безпосередньо залежить від новітніх технологій захисту врожаю, вважають в асоціації.

Тому, звертаючи увагу уряду на вищеокреслену проблему, УКАБ і АТП закликають негайно відновити процес державної реєстрації нових ЗЗР й якнайшвидше усунути системні проблеми в цьому стратегічно важливому для сільського господарства України секторі.