Фермери матимуть вищу ціну на зерно за рахунок зменшення вартості логістики

26 липня 2022, 12:00 2503

Фермери найближчим часом матимуть більшу пропозицію на купівлю зерна та зростання ціни на зернові завдяки вирівнюванню курсу гривні та відкриттю портів. За декілька днів ціни на ріпак зросли на 20-30%, на кукурудзу — 10-20%, пшеницю — 10%.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський під час брифінгу «Безпечне транспортування зерна та продовольства через морські порти України».

«Відкриття портів — це один із факторів, які впливають на світові ціни на зерно. Біржа відреагувала вже в п’ятницю зниженням ціни на пшеницю та кукурудзу на $3-4. Але є багато факторів, які провокують підвищення цін: засуха в Європі; країни, які традиційно поповнювали резерви на досить довгий період цього року, намагатимуться це зробити ще на досить довший період», — зазначає Микола Сольський. 

За його словами, на зниження ціни тиснутиме очікування надзвичайно великого урожаю в Бразилії та можливість Америки зменшити частку біоетанолу в звичайному бензині та звільнення обсягу зерна для постачання на зовнішні ринки.

«Особисто я вважаю, що ціна на світових ринках має ризик дещо глобально зменшитися, але в Україні для фермера вона буде підвищуватися за рахунок зменшення ціни логістики, а в порту — можливо знизиться», — прогнозує Микола Сольський. 


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua