Українські аграрії вимушені продавати озимий ячмінь за ціною, яка втричі нижча за понесені витрати на вирощування культури. Сьогодні у них скуповують зерно по 1,5 тис. грн, хоча ячмінь з країн Причорномор’я (FOB порти Чорного моря) розпочав новий сезон із цінового діапазону 335-340 $/т.
Фермер із Вознесенського району Миколаївщини Олексій Кондратенко розповів AgroPortal.ua, що на обробку поля і догляд за озимим ячменем господарство витратило 98 тис. грн, а від продажу ячменю нового врожаю отримає 45 тис. грн. Враховуючи ціну на дизпаливо, яке зараз коштує близько 60 грн/л, добрива, посівний матеріал та ціну на ячмінь, аграрій отримає майже втричі менше, ніж вклав у це поле. «Українській владі потрібно переосмислити ситуацію, адже сьогодні на цьому зерні заробляють дуже багато людей, починаючи від перевізників і закінчуючи експортерами. Вони всі закладають свою маржу і заробляють. Одні лише сільгоспвиробники, вирощуючи хліб, працюють собі у збиток», — зазначає Олексій Кондратенко.
За його словами, власних потужностей для зберігання ячменю не вистачає, а на елеваторах вартість розвантаження — 70 грн/т, зберігання — 70 грн/т на місяць, і знову ж таки 70 грн/т — завантаження. Закладати на зберігання вирощене зерно просто невигідно.
Цінова проблема з ячменем не лише на Миколаївщині, але й по всій Україні, тому сільгоспвиробники чекають відповідей від місцевої влади та представників держави.
Як розповіла заступниця директора аналітично-інформаційної компанії ProAgro Group Марія Колесник, ячмінь із країн Причорномор’я розпочав новий сезон із цінового діапазону 335-340 $/т, що на $100 вище за аналогічний минулорічний показник (FOB порти Чорного моря), проте внутрішні закупівельні ціни на півдні стартували з 3500-4000 грн/т.
Олексій Кондратенко зазначає, що на відміну від ячменя, фермери продавати пшеницю відразу після жнив не будуть, закладатимуть на зберігання та чекатимуть ціни, аби мати кошти на обробіток землі та на життя.
Старший аналітик аграрних ринків Чорноморського регіону компанії Refinitiv Світлана Малиш прогнозує, що в умовах заблокованих морських портів та існуючих логістичних труднощів пропозиція пшениці з України залишиться обмеженою, навіть незважаючи на те, що деякі трейдери вже перемикаються на торгівлю українською пшеницею нового врожаю та пропонують її з відвантаженням з румунської Констанци.
Звісно, на вартість зерна впливають ще й ризики, пов’язані з війною, що виражається в дисконті на українську пшеницю порівняно з румунською, у великому спреді між оферами та бідерами.
Ситуація, яка склалася на зерновому ринку, сприймається фермерами в рази важче, адже, за словами Олексія Кондратенка, аграрії не бачать ефективних рішень від держави і відчувають, що лишилися сам на сам зі своїми проблемами: неможливість продати зерно за світовими цінами, здорожчання ресурсів, відсутність державної допомоги.
«Зараз усі сили сконцентровані на тому, щоб вивезти зерно, але за подальшої такої державної політики щодо аграріїв постає запитання — а чи буде за рік що вивозити? Адже у фермерів немає коштів, щоб посіяти зернові на наступний рік», — говорить Олексій Кондратенко.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua