Експорту зерна з України прогнозують зниження темпів

10 липня 2022, 11:06 4256

Динаміка експорту українського зерна може знизитись у найближчі місяці, оскільки європейські порти будуть завантажені через активний аграрний сезон у Європі.

Про це заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час зустрічі з представниками Європейської Бізнес Асоціації

Він зазначив, що для стабілізації роботи аграрної галузі комітет наразі сфокусований на вирішенні проблеми з агрологістикою, а саме на налагодженні шляхів та пошуку нових логістичних коридорів для вивезення с/г продукції на експорт. 

Тому наразі ведуться активні перемовини з Румунією та Польщею як найбільш перспективними країнами для співпраці у цьому питанні, запевнив Гайду. 

В ході зустрічі сторони обговорили нагальні потреби агробізнесу. Зокрема, йшлося про важливість недопущення накладання додаткових імпортних зборів на насіння, ЗЗР та добрива, аби не допустити зростання ціни та не ускладнити ситуацію з посівною. Бізнес наголошує на важливості впорядкування процедури бронювання, аби зробити її прозорою та забезпечити однозначне сприйняття правил військкоматами. У контексті фітосанітарної галузі ринок потребує диджиталізації. Це стосується і інформації, і державних послуг, і електронного обміну фітосанітарними сертифікатами.

Також важливим в ЄБА назвали питання створення місць тимчасово зберігання зерна на території України. Для цього необхідно допомогти виробникам фінансово та спеціальним обладнанням. Крім того найболючішим питанням молочної галузі бізнес назвав суттєві втрати молочної худоби, адже кількість поголів’я і так щороку критично знижується, а у зв’язку з воєнними діями набуло ще більших масштабів.