Експерт: Аграрії стали витрачати у 6 разів менше палива

07 квітня 2017, 13:16 1915

В Україні за останні роки використання паливно-енергетичних ресурсів у сільському господарстві значно скоротилося.

Про це розповів завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, повідомляється на сайті інституту.

При цьому, за його словами, серед основних споживачів паливно-енергетичних ресурсів аграрний сектор економіки посідає домінуюче місце. Сільське господарство споживає понад 26% дизпалива та 6% бензину, тоді як промисловість — 16% дизпалива та 6% бензину, а галузь транспорту та зв’язку — 21% дизпалива та 2,5% бензину.

За розрахунками науковців, порівняно з 1990 роком сільськогосподарські підприємства скоротили використання бензину моторного як в цілому, так і на сільськогосподарські роботи у 12 разів. Цьому сприяли два основні чинники. Першим є економіяз боку аграріїв задля зниження собівартості. Друга причина – розвиток в останні роки тенденції залучення до виконання транспортних робіт сторонніх організацій, а також поширення практики продажу врожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле. «У цьому випадку транспортні витрати оплачують самі покупці сільськогосподарської продукції», — констатує експерт.

«N. B.!» Дні агротехнологій УКАБ: передпосівний обробіток ґрунту

Використання дизельного пального протягом 1990–2016 рр. теж зменшилося — майже у 4 рази. В той же час, за останні роки відбулося незначне зростання кількості використаного дизпалива. Це пояснюється тим, що на ґрунтообробних, посівних та збиральних роботах застосовується сільськогосподарська техніка, яка працює переважно на дизельному пальному. 

«Тенденція до скорочення споживання пального у сільському господарстві сприяла зменшенню енергомісткості аграрної продукції. Якщо у 1990 р. сільгосппідприємства на 1000 грн валової продукції (у порівняльних цінах 2010 р.) витрачали 60 кг умовного палива, то у 2015 р. у 6 разів менше — лише 10 кг. За останні двадцять років витрати паливно-енергетичних ресурсів на 1 га сільськогосподарських угідь також скоротилися — у 4 рази», — підсумував Олександр Захарчук.


Для довідки: загальне споживання пального ключовими галузями національної економіки, за даними Державної служби статистики України, за 2010–2015 роки коливається від 4,0 млн т до 4,6 млн т бензину та від 5,7 млн т до 6,3 млн т дизельного пального.