ЄБА: Україна нарешті отримала можливість утилізовувати пестициди

23 листопада 2018, 15:58 3259

Україні відкрився шлях для екологічно безпечної утилізації непридатних та фальсифікованих пестицидів в країнах ЄС.

Так, 21 листопада Уряд схвалив відповідні зміни до Постанови КМУ №1120. На це рішення агрохімічний бізнес чекав майже 4 роки, говориться у повідомленні Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

«До 2013 року механізм Базельської конвенції в Україні частково працював і бізнес міг вивозити непридатні відходи закордон для утилізації. Однак, його було призупинено. На сьогодні виникла ситуація, коли у нас взагалі відсутні підприємства, які б могли здійснювати безпечну утилізацію цієї категорії відходів. І їх накопичували, а то й гірше — бездумно захоронювали», — наголосив координатор Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації Віктор Погорілий.

Він зазначив, що така ситуація погіршувала стан довкілля. До того, подібна утилізація — дуже складна та інвестиційно затратна технологія. Відповідні пічки для переробки коштують десятки мільйонів гривень

Так, в Україні ще з часів колишнього СРСР накопичилося понад 8,5 тис. тонн непридатних для використання та заборонених до застосування пестицидів, додають в ЄБА.

«Навіть в країнах ЄС існує лише декілька заводів, які можуть утилізувати такий вид небезпечних відходів. Тож, фактично, єдино можливим виходом із ситуації є використання механізму Базельської конвенції про контроль за транскордонним перевезенням небезпечних відходів та їх видаленням. ак, відповідно до Конвенції, у випадку відсутності або недостатності потужностей всередині країни, відповідні урядові установи (у нашому випадку Мінприроди) надавати згоду на транскордонне перевезення непридатних пестицидів для їхньої належної утилізації в країну, яка має відповідні технології», — пояснили в асоціації.

Міжнародна агрохімічна бізнес-спільнота вітає прийняття необхідних змін до законодавства, які відкривають можливості для екологічно безпечної утилізації непридатних пестицидів. В ЄБА сподіваються на якнайскорішу видачу згоди на транскордонне перевезення непридатних пестицидів.