Через війну проти України втрачено до третини переробки українського соняшнику

21 лютого 2023, 09:48 1842

На сьогодні практично не працює переробка в олійно-жировій галузі на Харківщині, Запоріжжі та мультинаціональні компанії по всій країні. Щодо решти компаній з українським корінням поза зоною бойових дій, а таких виробників у нас на ринку більшість, — то вони всі працюють.

Про це розповів трейдер із олійних культур ГК «Прометей» Володимир Бондарук в інтерв’ю для «Інтерфакс-Україна».

«Ми практично втратили переробку в олійно-жировій галузі в Запорізькій області, що включала в себе Мелітопольський, Пологівський ОЕЗ, завод «Сателіт». Водночас вкрай обмежено функціонують три підприємства у Запоріжжі, включно з таким гігантом як Запорізький олійно-жировий комбінат, — говорить трейдер. — У Херсонській області втрачено Каховський ОЕЗ із капіталом іноземного інвестора. На Харківщині підприємства теж працюють постільки-поскільки, хоча ця область була багатою на ОЕЗ: зокрема, там у двох великих агрохолдингів було три заводи. ще в області через війну постраждало декілька ОЕЗ середнього розміру».

Він також додає, що Донецьку і Луганську області теж не варто брати до уваги — соняшнику там вирощується небагато. 

Основні втрати — це Харківська та Запорізька області, які були значущими з погляду крашу (від англ. crash — процес маслоекстракції). В них перероблялося до третини українського соняшнику.

«Насамкінець, мультинаціональні компанії вийшли з українського ринку або ж суттєво зменшили обсяги переробки. Одна дуже велика міжнародна компанія боялася воєнних ризиків, і перші 6 місяців війни не співпрацювала з українськими компаніями і до ладу не вела діяльність ні у трейдингу, ні загалом у переробці. Це був досить сильний гравець на ринку з великими ОЕЗ у Дніпропетровській і Миколаївській областях. Вони самі виробляли олію і акумулювали її в значній кількості в портах. Не можу сказати, що вони зараз «поза ринком», але конкуренції з їхнього боку ми не відчуваємо», — коментує Володимир Бондарук.