5 ключових змін у земельних відносинах під час воєнного стану

14 квітня 2022, 12:55 2528

З моменту війни в Україні призупинили роботу практично всі електронні державні реєстри, тож було вкрай важливо забезпечити сталу роботу в сільському господарстві в умовах воєнного стану: дотримуючись закону, але позбувшись усіх зайвих бюрократичних процедур.

Про це повідомив старший проєктний менеджер Офісу реформ Кабінету Міністрів України Андрій Мартин, обговорюючи актуальні питання змін до земельного законодавства в умовах воєнного стану.

Експерт назвав п’ять основних новел Закону 2145-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану». 

  1. Автоматичне поновлення на 1 рік дії договорів на використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності. Це стосується всіх договорів, строк дії яких припинився після 24.02.2022 р.
  2. Спрощений порядок передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності органами влади. Він застосовується до всіх сільгоспземель державної та комунальної власності, крім тих, які перебувають у постійному користуванні громадян та приватних юросіб, громадських організацій тощо.
  3. Спрощений порядок передачі в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва земельних ділянок сільгосппризначення державної та комунальної власності їх постійними землекористувачами та емфітевтами.
  4. Передача орендарями та суборендарями прав оренди та суборенди земельних ділянок сільськогосподарського призначення усіх форм власності для ведення сільського господарства.
  5. Порядок державної реєстрації договорів щодо землі.

Із ключового. Земельні ділянки державної та комунальної власності передаються в оренду/суборенду без проведення торгів у системі «Прозорро.Продажі».

Строк оренди/суборенди — лише 1 рік, через рік будуть відновлені процедури мирного часу. Договори, які укладатимуться, не можна буде поновити. Орендна плата не може перевищувати 8% від нормативної грошової оцінки (прив’язка буде до середньої нормативної оцінки на рівні області).

Договори оренди землі матимуть велику кількість обмежень: зокрема, орендар не матиме право на компенсацію витрат, не можна передавати ділянку в суборенду, встановлювати сервітути, змінювати склад угідь, будувати на них об’єкти нерухомого майна тощо.

Запроваджується нова процедура формування земельних ділянок сільгосппризначення. Якщо є вільні землі, які хотілось би використати для сільгосппотреб, це можна зробити через складання землевпорядних документацій за спрощеною процедурою. Вона буде додатком до договору оренди.

Постійні користувачі (недержавні та комунальні підприємства, установи, організації) матимуть можливість передавати свої земельні ділянки в оренду до 1 року, не втрачаючи при цьому свого права на користування землею. Через рік земельна ділянка повернеться постійному користувачу.

Для виникнення права оренди або права суборенди необхідно здійснити державну реєстрацію. Її проводить районна військова адміністрація, фіксуючи договір у Книзі реєстрації землеволодінь і землекористувань в умовах воєнного часу. Саме з моменту реєстрації договору в орендаря виникає право оренди або право суборенди відповідної земельної ділянки.

Серед інших нормативно-правових змін, які очікуються найближчим часом:

  • В умовах тимчасової зупинки роботи Реєстру речових прав на нерухоме майно та Державного земельного кадастру територіальним громадам нададуть можливість передавати в оренду земельні ділянки, які вони мали отримати в результаті децентралізації, але без реєстрації права комунальної власності на ці ділянки.
  • Максимальне спрощення процедури отримання земельних ділянок державної та комунальної власності для розміщення виробничих потужностей підприємств, які евакуюються з зони бойових дій, портів, земельних ділянок для ведення товарного сільгоспвиробництва. Буде дозволено не проводити земельні торги, спрощено бюрократичні процедури, але застосуються жорсткі обмеження до умов оренди.
  • В умовах неможливості надання витягів про нормативну грошову оцінку земель Мінагрополітики буде уповноважене затверджувати усереднені показники НГО — це стосуватиметься не лише за сільськогосподарських, але й інших категорій земель.
  • Мінагрополітики буде надане право призупиняти та відновлювати функціонування Державного земельного кадастру (залежно від безпекової ситуації), а також встановлювати обмеження щодо повноважень державних кадастрових реєстраторів.
  • Компанії, які обслуговують критичну інфраструктуру, отримають спрощений доступ до земельних ділянок усіх форм власності.
  • Буде розблоковано виконання робіт із землеустрою.

Завантажити роз’яснення Закону №2145-ІХ та типові договори можна тут.