Названа найпопулярніша сільгосптехніка в рамках програми дотацій

16 вересня 2019, 15:10 3555

Програма часткової компенсації вартості техніки вітчизняного виробництва, якій виповнилося трохи більше ніж 2 роки (діє з червня 2017 р.), простимулювала агровиробників купувати більше сільськогосподарської техніки і вкладатися в неї.

Про це розповів  координатор комітету техніки «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ) Олег Нестеров, йдеться у повідомленні асоціації.

«Сама програма, на відміну від інших напрямів підтримки агровиробників, мала відносно легкий механізм отримання — купив, подав заявку в банк, отримав 20-25% компенсації. Та і зараз в рамках програми діє більше 20 банків. Звичайно, на початкових етапах були проблеми, недовіра, порушення строків виплат, але техніка купувалась», — коментує експерт.

Як зазначається, весь перелік техніки включав в себе чималу кількість найменувань та типів, починаючи від тракторів та закінчуючи різними комплектуючими, болтами і т.д. Для аналізу УКАБ взяв типи техніки, які найбільше закуповувались: причіпна — причіпні обприскувачі, сівалки, техніка для внесення добрив і ґрунтообробна техніка (плуги, борони, розпушувачі, культиватори і т.д.) та самохідна техніка — трактори, комбайни.

«Якщо порівнювати продажі тракторів і комбайнів українського виробництва з іноземними брендами, то перевага аграріїв на боці іноземної техніки в рази більша. Проте найбільшим попитом користувалась причіпна техніка саме українського виробництва. Хороша ціна і якість в поєднанні з компенсацією вартості забезпечили замовленнями українських виробників причіпної техніки та обладнання», — йдеться у повідомленні УКАБ.

Також уточнюється, що за трохи  більше ніж 2 роки в рамках програми було придбано техніки за зазначеними типами на суму 3 238,2 млн грн. При цьому 49% (1 593,5 млн грн) всієї суми припадає на причіпну техніку.