Ford буде робити машини з бамбука

02 травня 2017, 09:20 2266

Деякі елементи обробки автомобільних салонів Ford в майбутньому будуть вироблятися на базі поєднання бамбука і пластику, який має високий рівень міцності.

Про це повідомляє прес-служба компанії.

За словами старшого інженера з нових матеріалів Дослідного центру Ford в Нанкіні Джанета Іна, бамбук — це чудовий матеріал. Він має високу міцність і гнучкість. Крім того, бамбук — поновлюваний матеріал і у великій кількості росте на території Китаю та інших країн Азії.

У компанії Ford розповідають, що протягом останніх декількох років бренд вів активну роботу з постачальниками, досліджуючи можливість використання бамбука при виготовленні елементів автомобільних салонів. Інженери компанії вивчали варіант комбінування бамбука з пластиком для отримання матеріалу з високим рівнем міцності. Після проведення ряду досліджень вони прийшли до висновку, що бамбук веде себе набагато краще в порівнянні з іншими синтетичними та натуральними волокнами.

Розробники проводили випробування на розтяг і визначення міцності при сильному ударі. Крім цього, бамбук нагрівали до температури понад 100 градусів, щоб переконатися в здатності матеріалу зберігати свою структуру.

Поки тривають випробування матеріалів з бамбука, Ford активно використовує у виробництві інші екологічно безпечні матеріали, виготовлені з переробленої сировини, відзначають в компанії. Приміром, нещодавно компанія представила спільний проект з Jose Cuervo по створенню біопластику з відходів агави, що залишаються після виробництва текіли. Отриманий матеріал в майбутньому може використовуватися для виготовлення елементів автомобілів Ford.


Для довідки: про переваги бамбука інженери знали ще на початку минулого століття. Створюючи першу електричну лампочку, Томас Едісон проводив експерименти з цією тропічною рослиною. Інженери будівельної індустрії добре знають про міцність бамбука при сильному розтягуванні. За цим показником він успішно конкурує навіть з деякими металевими сплавами. До дорослого стану бамбук виростає за 2-5 років, в той час як для звичайних дерев цей процес займає десятиріччя.