Аграрії закликають владу вирішити проблему сертифікації тракторів

12 травня 2022, 09:58 2303

Український клуб аграрного бізнесу звернувся до представників влади з проханням якнайшвидше вирішити проблеми з оцінкою відповідності (сертифікацією) та реєстрацією тракторів.

Як говориться у повідомленні УКАБ, йдеться про ухвалення законопроєкту  «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу» (№6070-1).

У зверненні наголошується, що 16 лютого під час засідання Комітет ВРУ з питань аграрної та земельної політики підтримав прийняття в другому читанні та в цілому законопроєкту №6070-1, який вирішує ряд проблемних питань на ринку сільгосптехніки щодо затвердження типу і отримання відповідного сертифікату для тракторів та інших типів техніки.

«Прийняття законопроєкту дозволить вирішити поточну проблему при реєстрації сільгосптехніки. Наразі чимало дилерів техніки та аграріїв стикнулися з рядом питань в частині отримання сертифікатів затвердження і реєстрації техніки в органах влади, що в свою чергу створює перепони в отриманні кредитування, де в тому числі така техніка може бути використана як застава», — пояснили експерти. 

Крім того, ухвалення документу на законодавчому рівні відкриває можливість офіційних дилерів сільгосптехніки здійснювати відомчу реєстрації нової техніки, яку вони реалізують аграріям.

«Враховуючи, що зазначений законопроєкт повністю підготовлений до голосування у другому читанні, УКАБ та ряд європейських колег уже звернулись до голів парламентських фракцій, керівництва аграрного комітету, Мінагрополітики з проханням посприяти у якнайшвидшому його винесенню на голосування до сесійної зали. Цей законопроєкт в умовах війни сприятиме спрощенню ввезення в Україну сільськогосподарської техніки, а у довгостроковій перспективі — гармонізації законодавства України до законодавства ЄС у сфері технічного регулювання ринку сільськогосподарської техніки», — зазначає заступник генерального директора УКАБ з адвокації Олег Нестеров.