З українських конопель можна виготовляти набої для фронту

28 січня 2023, 08:40 6193

Продукти переробки коноплі є сировиною для понад 50 тис. виробів у найрізноманітніших галузях економіки. Продукцію можна використовувати в оборонній промисловості як сировину для виготовлення пороху.

Про це розповів завідувач відділу селекції та насінництва Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Віталій Кабанець.  

«Згідно з наявною інформацією, у Шостці на Заводі хімічних реактивів було проведено тестування вибухової суміші з додаванням конопель ще у 2015 році. У висновку вказано: «…технічні сорти конопель, створені українськими селекціонерами, цілком придатні для виготовлення пороху, який не поступається існуючим традиційним аналогам, а в дечому навіть перевершує їх», — зазначає Кабанець.

Науковець додає, що коноплі стійкіші до вологи, тож набої з таким порохом довше зберігаються і майже не відсирівають. А це дуже важливо в бойових умовах.

«Згідно з дослідженнями, проведеними в інших країнах, порох, виготовлений із конопель, має кращі балістичні характеристики. Якщо швидкість звичайної кулі — 615 м/с, то швидкість тієї, у складі якої є конопляні інгредієнти, збільшується до 800», — резюмує Віталій Кабанець.