В Україні соняшник дорожчає, соя — падає в ціні

11 листопада 2018, 09:37 4755

На ринку сої та кукурудзи в Україні за минулий тиждень сталися зміни у ціні.

Про це йдеться у повідомленні Аграрного союзу України.

За тиждень ціни на ринку соняшника підвищились лише на умовах поставки СРТ-завод +200грн/т, ціни на EXW-елеватор не змінились. Знизились ціни на українському FOBі на 3-5$/т.

«Як ми вже зазначали підтримку цінам головним чином надають внутрішні переробні підприємства, які піднімають свої ціни для заохочення фермерів до активних продажів олійної. При цьому соняшникова олія продовжує демонструвати знижувальні тенденції в слід за світовими ринками соєвої та пальмової олії», — зазначають експерти.

За прогнозами аналітиків, ймовірно, що переробники ще деякий час підігріватимуть свої ціни закупки. Але по-більшості переважають знижувальні чинники за рахунок високого врожаю та ринку соняшникової олії.

Разом з тим, ціни на ринку сої продовжили знижуватись. Так, на умовах поставки EXW-елеватор ціни просіли на 300 грн/т, на СРТ-завод на 100-200 грн/т, на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) -5$/т.

Чинниками зниження цін залишаються зниження рівня експортної торгівлі та показники врожайності. Більшість аграріїв не охоче збувають сою за сьогоднішніми цінами.