В неймовірному селі на Сумщині сіють цикорій попри обстріли

05 травня 2022, 13:58 1822

В сумському селі Залізняк, яке за версією онлайн-видання AgroPortal.ua отримало звання «Неймовірне село України 2019», місцеві жителі продовжують сіяти цикорій попри мінометні обстріли.

Про це AgroPortal.ua розповіла бібліотекар залізняцької сільської бібліотеки-філії Ольга Шляжко.

«Цикорний проєкт, який ми реалізували завдяки конкурсу «Неймовірні села України», живе, — каже бібліотекар. — На сьогодні всі сім'ї, що займались вирощуванням цикорію минулого року, продовжать його сіяти. А це дев'ять домогосподарств». 

Ольга Шляжко зазначає, що в селі є проблема з посівним матеріалом.

«Ми замовили насіння на цей сезон у дослідної станції «Маяк», що на Чернігівщині, але відправити насіння вони не встигли — почалась війна. Тому ми вирішили сіяти насіння, що закуповували ще у 2020 р. за грантові кошти конкурсу, а також насіння з минулорічного урожаю. Маємо надію, що все буде добре, і всі наші насінини дадуть сходи», — вірить вона.

Минулого року площа під цикорій в Залізняку склала 1,5 сотки, з яких було зібрано більше 100 кг цикорію. 25 кг з них передано у бібліотеку для того, щоб пригощати туристів та проводити майстер-класи.

Ольга Шляжко

«Цьогоріч плануємо довести площу посадки до 2 соток, хотілося б і більше, але наразі виникає проблема збуту готової продукції».

Вона додає, що минулого року йшлося про створення кооперативу. Провели семінар, виявили бажаючих, але поки що справа не просувається: «Маємо надію, що по закінченні війни ми разом із Сумською торгово-промисловою палатою відновимо співпрацю зі створення кооперативу».


Іванна Панасюк, AgroPportal.ua