Зміцнення гривні штовхнуло вниз закупівельні ціни на зерно та олійні

08 лютого 2018, 17:31 5502

Ціни на пшеницю, кукурудзу, ріпак та сою зазнали зниження на ринку України за минулий тиждень.

Про це свідчать дані станом на 7 лютого 2018 р., опубліковані «Аграрним союзом України».

Так, на умовах поставки EXW-елеватор продовольча та фуражна пшениця втратила в середньому 50-100 грн/т, на СРТ-порт ціни просіли на 50 грн/т на продовольчу та 50-100 грн/т на фуражну, експортний ринок зберіг зростаючу тенденцію і на умовах FOB (порти Чорного моря) пшениця 2-го класу змін не зазнала, 3-й клас та фураж — +1$/т. Як зазначають експерти, основним фактором тиску на ціни стало укріплення національної валюти відносно долару. Також відмічається поступове збільшення пропозицій, що також стримує ріст цін. Попит наразі присутній, але й високої конкуренції на ринку не відмічається.

Ціни на внутрішньому ринку кукурудзи також зазнали зниження. Так, на умовах EXW-елеватор ціни втратили 150 грн/т, на СРТ-порт — 50 грн/т, на умовах поставки FOB (порти Чорного моря) ціни прибавили 2$/т поставка лютий-березень. На зниження внутрішніх закупівельних цін, на думку експертів, вплинуло тижневе укріплення гривні відносно долару, оскільки на ринку залишаються високий попит торгуючих компаній та обмеженість пропозицій зернової.

Ринок ріпаку на минулому тижні також зазнав знижувальних тенденцій, переважно під впливом валютного фактору. Так, на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-порт ціни знизились на 100 грн/т, експортні ціни просіли на 5$/т (верхня цінова межа).

Українська соя також знизилась за тиждень в ціні. Так, на умовах поставки EXW-елеватор та СРТ-завод ціни просіли на 100 грн/т, ціни FОВу коливались -1-+2$/т поставка в березні. Основного тиску на внутрішній ринок, як вже відомо, чинила міцніюча гривня. Тим не менш, українських аграріїв таке зниження цін поки не лякає, про що говорить подальше стримування продажів. До того ж присутність на ринку активного попиту внутрішніх переробників та імпортерів буде впливати на підтримку закупівельних цін, вважають експерти.

На наступному тижні експерти прогнозують стабілізацію цін, однак не виключають, що валютні коливання продовжать тиск на ціни.