Українські аграрії вже засіяли 20% запланованих площ

21 квітня 2022, 14:10 736

Сільгоспвиробники України на сьогодні вже посіяли понад 2,5 млн га ярих культур, що становить близько 20% від прогнозу.

Про це розповів в ефірі телемарафону перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, говориться у повідомленні міністерства. 

Він зазначив, що на частині територій, які були визволені з-під окупації, є необхідність розмінувати поля: це Чернігівщина, Сумщина, частина Харківщини та Київщини. І навіть у цих регіонах Мінагрополітики розраховує, що як мінімум на 60-70% вдасться вчасно виконати всі весняно-польові роботи.

«Найскладніша ситуація в тимчасово окупованих областях і там, де тривають активні бойові дії: це Луганська, Донецька, Запорізька та Херсонська області. Там наразі прогноз менш позитивний — посів може відбутися за песимістичного сценарію лише на 30–40%», — додав Висоцький.

На решті територій України посівна йде за планом, запевнив він. У більшості випадків аграрії завчасно закупили матеріальні ресурси. І там, де немає бойових дій або мінувань, аграрії активно виходять у поля і продовжують посівну кампанію.

Висоцький також зазначив, що Мінагрополітики двічі на тиждень збирає прогнозовані плани, факт посіву та звіряє всі дані, моніторячи ситуацію в режимі реального часу. Рекомендації, які дало міністерство щодо збільшення площ продовольчих культур, зокрема гречки, проса, аграрії втілюють у життя.