Стартував прийом заявок на розмінування земель на Харківщині

31 липня 2023, 14:18 1145

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Всесвітня продовольча програма (ВПП) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України розпочинають реєстрацію на проведення розмінування та реабілітації земель сільськогосподарського призначення.

Як говориться у повідомленні ФАО, землі відібраних фермерів отримають підтримку з розмінування, наскільки це можливо, а також іншу допомогу для відновлення сільськогосподарського виробництва.

Фермери з Богодухівської, Ізюмської, Куп'янської, Харківської та Чугуївської громад Харківщини можуть подати заявку на підтримку. Вони повинні мати у власності чи орендувати земельні ділянки загальною площею до 300 га. Серед інших критеріїв пріоритетності:

  • високий відсоток необроблюваних земель як наслідок війни;
  • високий відсоток розбомблених земельних ділянок; 
  • високий відсоток забруднення зон;
  • зменшена кількість працівників внаслідок війни;
  • ґрунти загальнодержавного значення;
  • сполучення ділянок з дренажним басейном, вилуговування ґрунту.

Крім того, фермери повинні будуть надати кадастрові дані орних земельних ділянок, які вважаються небезпечними. Надана інформація буде додатково підтверджена механізмом за порівняння із супутниковими знімками, а також усі зареєстровані фермери пройдуть додаткову верифікацію, яка допоможе ФАО і ВПП направити необхідну підтримку.

Кінцевий термін подання заявки у Державному аграрному реєестрі  15 серпня 2023 року.