Пересів озимини в Україні матиме локальний характер

10 березня 2023, 10:30 1501

За можливого пересіву озимини, що в умовах весни 2023 року матиме виключно локальний характер і стосуватиметься лише окремих господарств, перевагу краще надавати ячменю ярому та кукурудзі.

Про це повідомляють фахівці НААН України.

Задовільні результати можливо отримати, якщо висівати пшеницю яру, овес, гречку, просо, горох. Не є виключенням у цьому переліку культур і соняшник, особливо в тому випадку, коли його вирощування не досить суттєво порушує існуючу в господарстві сівозміну.

Фахівці зазначають, що процес підготовки поля при пересіванні озимини, яка загинула за час зимівлі, ячменем та іншими ранніми ярими культурами має полягати у знищенні рослин, які залишилися, важкими дисковими боронами, а після цього — проведенні передпосівної культивації на глибину заробки насіння.

«Під посів кукурудзи та інших пізніх ярих культур також слід провести дискування поля і, якщо надземна маса загиблих рослин є достатньо потужною, дві культивації. Першу — на глибину 12–14 см, другу (передпосівну) — на 6-8 см. Надалі всі наступні агротехнічні заходи повинні виконуватися згідно загальноприйнятих технологій для кожної культури окремо», — додають в НААН.