На Полтавщині очікують зниження урожайності кукурудзи та сої через посуху

21 травня 2024, 13:58 1236

Відсутність опадів та раннє потепління на Полтавщині негативно впливає на дозрівання кукурудзи, сої та озимої пшениці. У травні випало 4 мм опадів за норми 70 мм.

Як розповів «Суспільному» агроном Микола Курінний, у селі Калашники Мачухівської громади через тривалу відсутність опадів цьогорічним посівам бракує вологи.

«Дефіцит опадів відобразився повністю на всіх культурах, які ми вирощуємо. Якщо в нас за березень випало 25 мм, за квітень ― 23 мм. Сьогодні у нас 17 травня, то ми маємо тільки 4 мм опадів, хоча у травні має бути приблизно 70-80 мм опадів», ― сказав агроном.

Через засуху на Полтавщині знижується врожайність кукурудзи, сої та озимої пшениці. Раннє потепління зумовило швидкий ріст рослин, а тепер він уповільнився через приморозки, розповів Микола Курінний.

«Ріпак швидко пройшов усі фази, він зацвів на три тижні раніше. Зараз він повинен знаходитись у фазі активного цвітіння, тобто поле має бути жовтим. Воно вже зелене, вже відцвіло. Ідеально, аби зараз пройшов тихий гарний дощик, десь 25-30 мм. І вночі температура була 10-12°С, вдень ― 20-25°С. Це були б ідеальні умови для того, щоб рослини вийшли зі стресу», ― зазначив фахівець.

За його словами, нині неможливо спрогнозувати, яких збитків завдасть посуха.

Останні роки для Полтавської області посушливі. Загалом від норми випадає до 70% опадів, розповіла виданню начальниця відділу обласного центру з гідрометеорології Олена Панченко.

«Це зумовлено тим, що погода формується областями підвищеного тиску, тобто гребнями і периферіями антициклонів. Внаслідок цього не утворюється купчаста дощова хмарність, з якої взагалі випадають опади», — пояснила вона.