На Одещині стартував збір експериментального урожаю бавовни

21 жовтня 2024, 16:56 243

Збір урожаю бавовни розпочався на експериментальних полях в Одеській області.

Про це повідомляє «Українська Служба Інформації».

Зазначається, що на експериментальному полі Одеської філії Українського інституту експертизи сортів рослин у селі Новоселівка Роздільнянського району на 0,1 га засіяли 5 видів насіння бавовнику: два з Німеччини, два з Америки та один із Туреччини.

Усі види прижилися, дали сходи і перший врожай. З одного куща можна зібрати від 5 до 30 коробочок бавовни. Зараз агрономи ведуть підрахунки та дослідження, зважують кожну коробочку, обчислюють відсоток насіння і волокна в кожному сорті, а також «енергетику» — потужність пороху, який виготовлятимуть із цієї бавовни.

За словами директора Одеської філії Українського інституту експертизи сортів рослин Василя Цапенка, насіння бавовника потрібно садити у ґрунт на глибину 3-4 см, його температура має бути не нижча за 18°С. Відстань між кущами на полі має бути 15-17 см. Такі умови є оптимальними для росту бавовни.

«Найбільшою ж проблемою у вирощуванні бавовни зараз є шкідники. Найбільшу шкоду наносить бавовникова совка. Цей шкідник помітний саме на бавовнику. Масовість льоту комах була такою, якої ми ще не бачили. Для бавовнику немає препарату, щоб знищити цього шкідника повністю. Потрібно ретельно підбирати засоби захисту від шкідників. Від хвороб підходять препарати, які використовуємо на ріпаку, соняшнику», — розповів Василь Цапленко.