Про це в ефірі AgroFM розповів директор «Біотех ЛТД», завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва НУБіП Анатолій Бикін.
«У нас сформувалася біла пляма в управлінні якістю насіння до моменту ввезення. Ми не знаємо, як воно було вирощене та як зберігалось», — говорить Анатолій Бикін.
Задля вхідного контролю цього насіння доводиться нести додаткові витрати, зокрема, на лабораторні дослідження.
«Бульба є вегетативним органом і здатна накопичувати хвороби швидше, ніж зернівка тієї ж пшениці. Тим паче, вірусні хвороби на око неможливо розпізнати, тільки інструментальним аналізом, — говорить фахівець. — Ми витратимося на добрива, засоби захисту, а вірусна хвороба блокуватиме розвиток рослини. Її неможливо вилікувати, можна тільки не допустити».
За його словами, така ситуація з імпортом насіннєвої картоплі склалась тому, що українські фермери проводять закупівлі навесні. Тобто вони отримують залишки.
«Бувають різні обставини: то валютні обмеження, то немає грошей, — пояснює Анатолій Бикін. — Найкраще дістається клієнтам, які купують з осені».
Виробник додає, що вони тісно працюють і з українським Інститутом картоплярства. Але якщо гарні вітчизняні сорти є, то гарного насінництва в Україні немає.
«Сорт, який внесений до державного реєстру, але не використовується у виробництві, — мертвий», — додає директор «Біотех ЛТД».
Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua