Гідрометцентр: Соняшнику, кукурудзі і цукровим бурякам не вистачає вологи

07 серпня 2019, 11:58 1624

Агрометеорологічні умови для формування урожаю пізніх сільськогоспкультур та збирання урожаю ранніх зернових по території України у липні були неоднорідними внаслідок температурних коливань, недостатнього воголозабезпечення через нерівномірний розподіл опадів та їх дефіцит, як по території країни, так і в межах окремих областей та районів.

Спостерігалася велика кількість сильних локальних злив, граду та шквалів, йдеться у повідомленні Українського гідрометцентру.

Середня   місячна  температура повітря у липні становила від  +18,5 °С  на  півночі   до +23,5 °С на  півдні країни, що близько норми, у Херсонській, Одеській, Львівській, Тернопільській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях на 1,0-1,6 °С вище за норму.

Абсолютний максимум температури повітря у липні становив +35-39 °С, у Сумській, Полтавській, Черкаській, Хмельницькій, Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях  — +33-34 °С. Упродовж 1-4 днів у південних, місцями східних, північних, Тернопільській та Чернівецькій областях максимальна температура вдень досягала +35-39 °С.  

Мінімальна температура повітря у найпрохолодніші ночі знижувалася до +5-9 °С, в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Полтавській областях — до +10-12 °С.

«Через жарку із дефіцитом опадів погоду на початку місяця, умови для вегетації пізніх сільськогосподарських та овочевих культур були малосприятливими, зокрема для запилення  гречки, сої, кукурудзи, бульбоутворення та росту бульб картоплі, утворенню зав'язі та росту овочевих культур. Із зниженням температури повітря і ґрунту та підвищенням вологості повітря у кінці першої декади липня умови вегетації покращилися», — йдеться у повідомленні.

Одночасно, як зазначають синоптики, зниження нічних температур повітря до нехарактерних для липня +5-7° у північних, східних, західних областях  негативно впливало на ріст та розвиток теплолюбних культур, зокрема овочевих.

«У кінці місяця внаслідок недостатньої кількості опадів упродовж місяця на більшості площ під соняшником, кукурудзою та цукровим буряком запаси продуктивної вологи в усіх шарах ґрунту були недостатніми або  незадовільними», — додали в Гідрометцентрі.