Хвороби сої можуть «з'їсти» до 20% врожаю: як запобігти втратам

22 червня 2021, 10:32 2180

Кінець травня та перша половина червня характеризувалися досить мінливою погодою з коливанням денних і нічних температур та суттєвими опадами, які продовжують випадати. Такі гідротермічні умови є сприятливими для розвитку та поширення небезпечних хвороб сої.

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT та попереджають, що комплекс хвороб цієї культури в різні роки може призвести до втрат 15-20%, а за епіфітотійного розвитку — навіть до половини майбутньої врожайності.  

«Для досягнення повноцінного розкриття генетичного потенціалу сої велике значення має цілий ряд факторів: це й ґрунтово-кліматичні умови вирощування, і дотримання сівозміни, й підбір високопродуктивних сортів, і, звісно, обрання та дотримання правильної технології вирощування із елементами комплексного захисту», — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії UKRAVIT Олександр Мигловець.

Він додає, що особливого значення в агросезонах, сприятливих для розвитку патогенів, таких як поточний, набуває захист цієї культури від хвороб.

«Так, уже наразі в різних регіонах України відзначається ураження сої септоріозом, пероноспорозом, кореневими гнилями, бактеріозом, фузаріозом, бактеріальним опіком тощо. І погодні умови, що склалися, й надалі сприятимуть розвитку цих та ряду інших небезпечних хвороб. Тож щоб уникнути суттєвих втрат майбутньої врожайності, необхідно своєчасно застосувати високоефективні фунгіциди», — зазначає Олександр Мигловець.

Для захисту посівів сої від антракнозу, іржі, фузаріозу, церкоспорозу та борошнистої роси експерт рекомендує застосувати високоефективний фунгіцид Захисник Екстра (тіофанат-метил, 405 г/л + флутриафол, 255 г/л). Тіофанат-метил у його складі блокує процес поділу клітин за рахунок зв«язування бетатубуліну — білка, який входить до складу мікротрубочок патогенів.

«В результаті росткова трубка припиняє свій розвиток, апресорій не формується, і ріст міцелію гриба не відбувається. А флутриафол швидко поглинається поверхнею рослин і переміщується по всій рослині акропетально через променево-волокнисті пучки, порушуючи процес синтезу ергостерину в мембранах клітин збудників хвороб, внаслідок чого мембрани клітин втрачають свої властивості, і патоген гине», — розповідає Олександр Мигловець.

Препарат володіє профілактичними, лікувальними і викорінюючими властивостями та проявляє одночасно надзвичайно виражений «стоп-ефект» проти хвороб і тривалий період захисної дії. За рахунок фізико-хімічних властивостей діючих речовин він має швидкі системні властивості та захищає нові прирости рослини. Крім того, поєднання діючих речовин із різними механізмами дії забезпечує відсутність ризику виникнення резистентності у патогенів. 

Для захисту посівів сої від септоріозу, борошнистої роси, іржі, церкоспорозу та антракнозу Олександр рекомендує обрати високоефективний фунгіцид Дезарал Екстра (карбендазим, 250 г/л + флутриафол, 125 г/л). Оптимальне поєднання двох діючих речовин забезпечує високу ефективність проти комплексу найшкідливіших збудників грибкових хвороб. Карбендазим у його складі володіє системною дією та блокує поділ ядра патогенів через зв«язування діючої речовини із бета-тубуліном, за рахунок якого формуються мікротрубочки. А флутриафол — системна діюча речовина з контактною дією, що володіє захисними та лікувальними властивостями. Це інгібітор ергостеролу — основного стерину, необхідного для будівництва клітинних стінок грибів. Препарат характеризується профілактичними та лікувальними властивостями і фумігаційним ефектом й забезпечує пролонгований період захисної дії проти збудників хвороб.

Крім того, найефективнішим рішенням проти пероноспорозу є застосування фунгіциду Захист (цимоксаніл, 250 г/кг + металаксил, 100 г/кг). Цимоксаніл у його складі зупиняє процес обміну речовин гриба, сповільнює та припиняє життєві процеси, що проходять у клітинах; він знищує патоген, що почав розвиватись, навіть через 1-2 дні після зараження. Металаксил порушує у патогенів синтез нуклеїнових кислот, інгібує РНК-полімеразу та володіє потужною системною дією з лікувальними та викорінюючими властивостями.