Дефіциту цибулі в Україні не буде

12 травня 2022, 14:30 755

Цибуля ріпчаста стала одним із тих продуктів, які значно подорожчали на початку війни, а потім відкотилися до початкового рівня.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

Якщо до початку війни середня ціна на цибулю становила 14,29 грн за 1 кг, то в березні та квітні вона вже становила 20,50 грн за кг, тобто було зростання ціни на 44%. Станом на початок травня 1 кг цибулі вже коштує близько 16,70 грн.

«Стабілізувати ціну в травні 2022 року вдалося за рахунок частково налагодження логістичних шляхів, зменшення панічних настроїв українців, що призводило до збільшення попиту, та здійснення імпортних поставок. В квітні 2022 року в Україну було імпортовано 7,5 тис. т цибулі. Для порівняння — в квітні 2021 року імпорт цибулі в Україну становив 0,8 тис. т», — пояснює аналітик УКАБ Світлана Литвин.

За попередніми оцінками експертів, дефіциту цибулі в поточному році не має бути. Фактори, що вплинуть на стабілізацію ситуації із забезпеченістю України цибулею від урожаю нового року, такі:

  1. Значна частка домогосподарств у виробництві цибулі. На територіях, вільних від бойових дій, люди на своїх присадибних ділянках точно здійснять посадку необхідних для забезпечення своїх потреб овочів, включаючи цибулю. Надлишки вирощеної продукції можуть бути частково реалізовані.
  2. Аграрні підприємства, фермерські господарства слідкують за ринковою коньюнктурою і розуміють потенційну нестачу деяких овочів через тимчасову окупацію частини півдня України. Тому, задля забезпечення продовольчої безпеки і гарантування збуту своєї продукції, ці підприємства вносять зміни в свої посіви, в тому числі висаджують цибулю.
  3. У випадку недостачі цибулі її можна імпортувати з сусідніх країн. Однак це вже крайній випадок, оскільки висока ймовірність, що Україна самостійно покриє внутрішні потреби ринкфу.

Для довідки: минулого року в Україні було вирощено 1 млн т цибулі ( 53,8 тис. га). Частка домогосподарств у структурі виробництва становила 89%. Якщо розглядати промислове виробництво цибулі, то в 2021 році було зібрано 107,5 тис. т. Найбільші обсяги були зібрані в Херсонській (31% промислового виробництва цибулі), Дніпропетровській (17%) та Миколаївській (14%) областях.