Агрометеорологи розповіли, скільки кукурудзи «з'їсть» спека в Україні

22 липня 2024, 12:47 2386

Спека в Східній Європі та Чорноморському регіоні спричиняє висихання кукурудзи у вирішальний період розвитку.

Це викликає занепокоєння щодо обмеження пропозиції, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що температура перевищила +38ºС в Україні — найбільшому світовому постачальнику кукурудзи. Румунія — один із головних виробників кукурудзи в ЄС — переживає посуху. Сувора погода настала, коли культура перебуває на критичній стадії запилення.

«Десять днів липня ми спостерігали температуру вище +35ºС. При такій температурі бджоли не запилюють кукурудзу. Попередній прогноз: врожай кукурудзи буде на 20-30% нижчим, ніж очікувалося», — повідомила начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.

Очікується, що експорт кукурудзи з України скоротиться приблизно на п'яту частину в сезоні 2024/25, причому посівні площі та врожайність будуть нижчими. У своєму останньому звіті Strategie Grains дещо знизила свої оцінки врожаю кукурудзи в ЄС.

Падіння виробництва загрожує скороченням запасів і підвищенням витрат на годування худоби в Європі — місцеві ціни протистоять нещодавньому падінню еталонних ф’ючерсів у Чикаго. Пошкодження врожаю також підкреслює ризики для продовольчої безпеки, оскільки зміна клімату впливає на фермерів в усьому світі.