В Укрзалізниці скаржаться на збитки і вимагають реформу тарифів

07 серпня 2024, 08:42 698

«Укрзалізниця» за результатами роботи в липні вперше з початку року отримала негативний фінансовий результат, незважаючи на покращення операційної ефективності порівняно з минулим роком.

Про це говориться у повідомленні компанії

«Зростання на 40% витрат на енергоносії перекрила економія за іншими операційними витратами, але зростання курсових витрат і погіршення структури перевезень вантажів призвели до негативного фінансового результату», — пояснили в компанії. 

Так, збільшилися обсяги перевезень збиткових вантажів (доходи від перевезень цих вантажів не покривають витрати на їх організацію): у липні 2024 року перевезено 3,6 млн т залізної та марганцевої руди, що на 65% більше липня 2023 року. Натомість у липні порівняно з минулим місяцем обсяги перевезень зерна — одного з основних та високодохідних вантажів — знизились на 19%.

Загалом у липні 2024 року було перевезено 13,6 млн т вантажів, що на 12% більше аналогічного показника минулого року:

  • ⁠у внутрішньому сполученні — 6,4 млн т (-22% до липня 2023 року);
  • на експорт — 6,4 млн т (+93% до липня 2023 року);
  • на імпорт — 746 тис. т (+39% до липня 2023 року).

Також за 7 місяців цього року «Укрзалізниця» скоротила постійні витрати без урахування росту цін на електроенергію, а також витрати на оплату праці, рівень якої є нижчим від середнього по Україні.

«Укрзалізниця» виступає за зближення вартості перевезення вантажів різних тарифних класів. Немає жодного економічного обґрунтування існування великої різниці у вартості перевезення вантажів різних тарифних класів, адже інфраструктурна складова (витрати на обслуговування інфраструктури) для всіх вантажів однакова», — підсумували в компанії.