В AgriLab Farming розповіли, як досягти прибутковості

28 квітня 2021, 10:20 2546

Компанія AgriLab Farming з першого року почала впроваджувати ресурсозберігаючі технології й точне землеробство для того, щоб досягти прибутковості з поступовим покращенням загального агрофону земель.

Про це повідомив СЕО AgriLab Ярослав Бойко під час початку посівних робіт у господарстві.

«Господарство AgriLab Farming обробляє 1200 га у Чернігівській області. Поля компанії — легкі піщані ґрунти з дуже строкатими агрохімічними, фізико-хімічними і біологічними властивостями та багатьма низькопродуктивними зонами. Також у господарстві розробили план агротехнологічних заходів для підвищення родючості ґрунтів та покращення здоров’я поля. Насамперед ми говоримо про впровадження правильних і ефективних рішень, які забезпечать агрономічний і економічний результати», — зазначає Ярослав Бойко.

За його словами, першим кроком було проведення комплексної агродіагностики полів за власною методикою Agrilab. Це дозволило визначити: низькопродуктивні зони, причини їх виникнення — для розробки стратегії з їхнього покращення; рівень ефективної врожайності — для планування економічно ефективної моделі та необхідних ресурсів для її досягнення; розподіл різних властивостей ґрунтів у межах полів — для створення ефективної системи удобрення, посіву та створення завдання для диференційованого внесення різних ресурсів.

Комплексний аналіз ґрунтів показав, що поля дуже строкаті за розподілом елементів живлення. До того ж ґрунти кислі — понад 80% площ потребують диференційованого вапнування.

Також 100% площ потребують диференційованого підходу у застосуванні мінеральних добрив. На більшій частині полів буде застосована технологія змінних норм посіву насіння сівалками з системами точного землеробства за картами-завданнями.

Найбільш ймовірний рівень урожайності за наявних властивостей ґрунтів і середньобагаторічних погодних умов — 5-7 т/га по кукурудзі та 2-3 т/га по соняшнику в сухому зерні.

«Важливо, що подібних ґрунтів в Україні мільйони гектарів. Ми зробили господарство AgriLab Farming відкритим, щоб демонструвати сільгоспвиробникам, що ми робимо, показувати ефективність різних технологій, які випробовуємо. Без диференційованого підходу на цих землях працювати нереально», — зазначає Ярослав Бойко.

Одночасно з агродіагностикою провели вимірювання твердості ґрунту. Це дозволило визначити необхідні технології його обробітку. На полях, де за результатами вимірювання твердості було виявлено різні ступені ущільнення від 18-20 см, провели глибоке розпушування, на інших — впровадили технологію strip-till. За цієї технології обробіток проводиться лише в смугах, у яких відбудеться посів, тоді як міжряддя залишаються під укриттям з пожнивних решток. Завдяки цьому волога краще утримується в ґрунті та віддається рослинам. Для впровадження технології застосували агрегати Stripcat, а також Orthman — відповідно до особливостей полів. Одночасно з обробітком було проведено локально-стрічкове внесення добрив.

Також на одному з полів господарства заклали виробничий дослід для порівняння впливу різних способів обробітку (оранки, strip-till (осіннього і весняного), глибокого розпушування, а також відсутності обробітку) на врожайність кукурудзи.

«Аналіз ґрунту виявив високу строкатість забезпеченості калієм: на деяких ділянках його вміст був на рівні 20 мг/кг. Це критичний рівень. Водночас є й такі зони, де в калію потреба невисока або в ґрунті його вдосталь. Тому на полях вирішили проводити диференційоване внесення калію хлористого», — розповідає Ярослав Бойко.

Для внесення добрив у господарстві використовували розподільник Amazone ZA-TS Super Profis Hydro, обладнаний умовними 16-ма секціями з перемінним відключенням та системами межового розподілу, а також зважувальною системою та датчиком нахилу для регулювання норми внесення. Внесення добрив проводилось весною, оскільки господарство почало свою діяльність лише взимку.

«Наша основна мета — це не просто економія ресурсів за рахунок технологій точного і диференційованого внесення, а ефективний розподіл їх залежно від особливостей ділянок поля і очікуваного рівня ефективної врожайності в межах цих ділянок. Ми працюємо над економікою кожної неоднорідної ділянки поля. Витрачати ресурси «на око» або в середньому на все поле — це марнотратство і вже минулий час. Не бачу жодного аргументу, щоб не почати працювати правильно вже з першого року господарювання на землі», — говорить Ярослав Бойко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua