Українські аграрії підлаштовуються під європейські норми

09 січня 2023, 14:59 2212

Україна має статус кандидата на членство в ЄС, і українцям уже не завадить готуватись до умов роботи на європейському ринку, щоб скласти гідну конкуренцію місцевим виробникам.

Таку думку висловив директор департаменту зовнішньоекономічної діяльності групи «Агротред» Андрій Бут, говориться у повідомленні компанії.

«Якщо це буде єдиний ринок, то не буде кордонів, а отже не буде черг на митницях. Наразі ж виробники, які вивозять зерно автомобільним транспортом, мають проходити весь процес перетину кордонів двох країн, що суттєво ускладнює та уповільнює процес», — зазначив експерт.

А от щодо виробництва, то українські аграрії вже давно не чекають і зараз підлаштовують підходи до вирощування під європейські норми. Наприклад, майже ніхто не використовує заборонені в ЄС хімікати, тож українське зерно і сьогодні регулярно поставляється на європейський ринок. І якщо після вступу до ЄС аграріям доведеться впровадити зміни в процес виробництва, то вони не будуть суттєвими.

Також зазначається, що «Агротред» вже давно працює за європейськими стандартами, адже продукція компанії поставляється в десятки країн світу, зокрема й до Європи. Особливо це стосується органічного виробництва, вимоги до якого особливо вибагливі. Також цього року компанія пройшла процес сертифікації сої та ріпаку, щоб мати змогу експортувати свою продукцію на європейський ринок.


Для довідки: група «Агротрейд» — вертикально інтегрований холдинг агропромислового циклу: виробництво, зберігання, переробка та торгівля сільськогосподарською продукцією. Заснований в 1998 році. Холдинг обробляє 70,5 тис. га землі в Чернігівській, Сумській, Полтавській та Харківській областях. Профільні культури — соняшник, кукурудза, озима пшениця, соя, ріпак. Група володіє мережею елеваторів загальною ємністю одночасного зберігання 570 тис. т.