Повноцінне відновлення експорту зерна життєво важливе для аграріїв

30 червня 2022, 09:58 1155

Блокування росією морських портів України стало головною проблемою для українських експортерів, зокрема аграріїв. Адже до початку вторгнення основну частину українського зерна, олії та інших продуктів харчування експортували саме через порти Чорного та Азовського морів.

Про це заявила комерційний директор ІМК Альона Крисенко на сторінці компанії у Facebook.

«ІМК — компанія, орієнтована на експорт: близько 75% виручки надходить саме від продажу продукції за кордон. Тому будь-які порушення експортної інфраструктури й логістики відразу негативно позначаються на нашій діяльності», — пояснила вона. 

На початок війни на елеваторах ІМК, за словами Крисенко, зберігалися близько 265 тис. т кукурудзи, законтрактованої для експорту в Китай та інші країни Азії, до ЄС, Близького Сходу та Північної Африки. Компанія мала експортувати це зерно протягом першого півріччя через чорноморські порти України. 

«Через блокування росією українських морських портів нам доводиться шукати альтернативні логістичні шляхи для експорту зерна. Наразі це постачання залізницею. Але через суттєве перевантаження цих логістичних маршрутів обсяги відвантаження поки що незначні: до війни ми відвантажували в середньому 70 тис. т зерна на місяць, а після відновлення експорту нам вдалося постачити в травні 11 тис. т кукурудзи, у червні — 17 тис. т.

Проте ми не здаємося. Команда комерційного відділу ІМК наполегливо працює над вивченням і реалізацією всіх можливостей для експорту залишків зерна з наших елеваторів. Адже від цього залежить фінансовий стан компанії і всіх наших працівників, а також наша спроможність забезпечити зберігання зерна нового врожаю і підтримку продовольчого фронту нашої країни», — підсумувала комерційний директор ІМК.


Для довідки: ІМК є інтегрованою сільськогосподарською компанією в Україні. Напрямки діяльності: виробництво сільськогосподарських культур (кукурудза, пшениця, соняшник); зберігання сільськогосподарських культур; виробництво молока. ІМК обробляє 120 тис. га землі, розташованих у Полтавській, Чернігівській та Сумській областях. 

Компанія була заснована 2007 року. ІМК є однією з 10-ти найбільших аграрних компаній в Україні. У травні 2011 року відбулося розміщення акцій ІМК на Варшавській фондовій біржі.