Погашати китайський кредит ДПЗКУ знову доведеться державі

28 квітня 2023, 15:26 3887

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) продовжує зазнавати збитків, тому існує висока ймовірність, що державі доведеться виконувати свої зобов'язання як гаранта і виплачувати з бюджету борг перед «Експортно-імпортним банком Китаю».

Про це Міністерство фінансів повідомило «Економічній правді».

Як очікується, якщо підприємство виконає фінансовий план на 2023 рік, то отримає $197,4 млн збитків.

«При цьому фінансовий план ДПЗКУ на 2023 рік та план заходів з виходу на беззбиткову діяльність відсутні», — констатує Мінфін.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік. Корпорація має у своєму складі два власних річкових термінали (Голопристанський та Великолепетиський елеватори) з можливістю перевантаження збіжжя на водний транспорт. На всіх переробних підприємствах ДПЗКУ запроваджена система управління безпекою виробництва харчових продуктів ISO 22000:2005 НАССР.