Кернел зменшив земельний банк і купив зерновий термінал у Рені

06 березня 2023, 09:27 3406

Компанія «Кернел» (Kernel) у першому півріччі 2023 фінансового року отримала $370,3 млн чистого прибутку, що на 13% менше за аналогічний період роком раніше.

Про це йдеться у звіті компанії, оприлюдненому на Варшавській фондовій біржі.

Виторг компанії скоротився на 41% — до $1,9 млрд. 

Валовий прибуток за звітний період склав $467,4 млн (-31%), операційний прибуток — $386,8 млн (-22%).

Показник EBITDA скоротився на 22% і становить $446 млн.

Згідно з повідомленням, у лютому 2023 року «Кернел» придбав зерновий термінал у порту Рені. Термінал має склади з одночасною потужністю зберігання 12 тис. т. Зазначається, що це придбання є частиною стратегії компанії щодо забезпечення резервних варіантів у випадку блокування чорноморських портів, якщо «зернова угода» не буде продовжена у березні 2023 року. В порту Рені для розширення перевантажувальних потужностей будуть залучені інвестиції USAID, який погодився закупити та поставити обладнання, необхідне для такого розширення.

Крім того, «Кернел» завершив угоду щодо продажу деяких суб’єктів господарювання, які обробляють 134 тис. га сільгоспугідь, разом із інфраструктурою, технікою та оборотним капіталом, згідно з попередньою домовленістю в квітні 2022 року.


Для довідки: «Кернел» до війни був найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії, провідним виробником та постачальником сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки. Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов'язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт та внутрішні продажі соняшникової олії; високотехнологічне рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання та перевалки зерна на елеваторах та портових терміналах.