ДПЗКУ профінансувала аграріїв на 220 млн грн

11 вересня 2017, 12:07 2974

Державна продовольчо-зернова корпорація України успішно завершила приймання ранніх зернових за програмою форвардних закупівель, відкритою восени 2016 р. Всі сільгоспвиробники виконали свої зобов’язання з поставки ранніх зернових у повному обсязі, незважаючи на складні погодні умови під час дозрівання зерна.

Про це повідомив перший заступник голови правління ПАТ «ДПЗКУ» Віталій Шулежко. 

«Протягом минулого сезону ми значно розширили програму форвардних закупівель і збільшили обсяги фінансування сільгоспвиробників у 4 рази. Так, в рамках форвардної програми 2016/2017 маркетингового року аграріїв було проавансовано на суму більше 220 млн. грн. Для порівняння, за форвардною програмою попереднього сезону загальна сума авансування становила лише 56 млн. грн», — зазначив Шулежко.

За його словами, поставка кукурудзи та сої за форвардними договорами має бути здійснена до 1 листопада 2017 р. Водночас при формуванні форвардної партії на філіях корпорації для аграріїв діє пільгова ставка на зберігання зерна до моменту йгого переоформлення на ДПЗКУ.

«Зараз ми активно готуємось до початку нової осінньої форвардної програми на закупівлю озимих пшениці, ячменю та жита врожаю 2018 р., яка розпочнеться вже на початку жовтня цього року», — підкреслив Віталій Шулежко.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.