ED&F Man збільшить посіви нуту в 20 разів

08 лютого 2018, 11:17 3711

Компанія «АТФ Агро-Діло» (дочірня структура ED&F Man) активно експериментує з вирощуванням культур, у тому числі з можливістю отримувати два врожаї на рік.

Про це розповів директор «АТФ Агро-Діло» Володимир Гусєв, повідомляє НАЦУ «Укрцукор».

«У 2016 році, наприклад, ми спробували після збиральної кампанії сіяти сою і соняшник. Але ви ж пам'ятаєте, яка тоді була осінь, тому нічого доброго не вийшло. У 2017 році ми знову спробували сіяти по другому разу соняшник і сою. У підсумку, соняшника зібрали по 1,5 т/га, сої — по 1,4 т/га», — розказав Гусєв.

Він зазначив, що по сої начебто непоганий результат, але економіка виходить не дуже хорошою.

«Наш сусід по другому разу посіяв гречку, зібрав по 1,2 т/га і задоволений результатом. Ми в 2017 році посіяли всього 20 га гречки. Перший урожай залишили собі на насіння, а в новому році будемо вже експериментувати. Звичайно, ми прагнемо вирощувати по 2 врожаї на рік, але це дуже важко», — додав Гусєв.

Він також зазначив, що компанія минулого року отримала гарний результат по нуту, тому в 2018 г. планує розширити площі.

«У цьому році ми вперше посіяли нут, який зібрали по 3 т/га. Економіка вийшла дуже гарною: з 1 га заробіток близько $1 тис. Тому на 2018 році ми запланували під нут виділити вже 300 га. Для порівняння: у 2017 році ми сіяли тільки 15 га, щоб навчитися з ним працювати. Адже наші агрономи ще не вирощували цю культуру, а я бачив її тільки на демо-полях. Головна проблема нуту — в Україні немає зареєстрованого для нього гербіциду. Тому, на жаль, культура заростає бур'янами. Але ми вносимо основний гербіцид, який має тривалу дію і дозволяє нуту вирости. А далі вже починають лізти бур'яни», — сказав Гусєв.

Він також додав, що компанія у 2017 р. зібрала цукрові буряки з урожайністю 60 т/га, середня врожайність кукурудзи становила 10 т/га, пшениця на суходолі дала по 3,7 т/га, пшениця на зрошенні — по 5,5 т/га.

«Це дуже незначний результат. Здавалося б, є зрошення і показники врожайності повинні бути дуже хорошими. Проте температура повітря +50°С дає про себе знати. У цьому році температура на поверхні грунту доходила до +70 °С, тому, на жаль, навіть на зрошенні урожай підгорає», — пояснив Гусєв.


Для довідки: Володимир Гусєв нещодавно призначений директором з виробництва «Юкрейніан Фармінг Компані» (дочірної компанії ED&F Man).

Компанія ED&F Man заснована в 1783 році Джеймсом Маном в Лондоні. Вона є найбільшим постачальником продуктів харчування, цукру, спецій, кормів для тварин, тропічних олій, гуми, біопалива та кави через мережу офісів і агентств в 50 країнах світу.

В Україні ED&F Man належить Засільський цукровий завод (Миколаївська область). У 2012 році дочірнє підприємство ED&F Man «Юкрейніан шугар компані» спільно з аграрно-торговою фірмою «Агро-Дело» почали вирощувати цукровий буряк для виробництва цукру.