DJI підтримує росію та неоднозначна до українців

14 березня 2022, 14:50 504

Китайський виробник дронів DJI Global обмежив можливості своєї технології AeroScope для української армії, давши російським окупантам значну перевагу в повітряній розвідці.

Про це повідомив у Twitter Володимир Шиманський, Software Architect, пише Aggeek.

Він зазначив, що це може стати технічною проблемою. Але такий варіант малоймовірний, оскільки є повідомлення про те, що DJI обмежить або припинить постачання своїх дронів до України. Тому Шиманський не рекомендував українським власникам DJI оновлювати будь-яке програмне забезпечення чи прошивку, але запропонував вимкнути геолокацію та реєструвати свої дрони лише за межами України.

Пізніше Шиманський додав, що є повідомлення про те, що кілька систем AeroScope все ще працюють в Україні, проте багато інших (зокрема атомні станції, що охороняють), недоступні.

Прес-секретар DJI в США Адам Лісберг у Twitter назвав ці повідомленні неправидивими: «Нам відомо про проблеми з деякими блоками AeroScope в Україні; вони можуть бути підключені до тривалої втрати живлення/інтернету. Але НІЯКІХ навмисних дій для зниження AeroScope там немає.

Власні джерела AgroPortal.ua повідомили, що справді компанія DJI підтримує рф, але не відключає пристрої українських операторів від технології AeroScope. «Тобто частина обладнання, поставленого для української армії, зараз справно працює, без проблем», — повідомило джерело.