Вихід з ринку DJI. Як це вплине на ринок дронів в Україні

28 квітня 2022, 07:30 1424
Валерій Яковенко

Оголошений стейтмент щодо DJI не є детальним: багато питань щодо підтримки користувачів, можливих софтверних заборон на польоти лишаються без відповіді.

Після виходу з ринку DJI не зміниться нічого, але продукція стане дорожчою

Дрони — це очі армії, вони дуже потрібні військовим. Вартість сучасних дронів, навіть із тепловізорами, дуже мала у порівнянні з вартістю життів, що рятуються, — життя безцінні. Дронів потрібно багато та постійно, тому що це розхідний матеріал.

Єдиний офіційний імпортер дронів DJI в Україні, що використовує українська армія, — це компанія ELKO, але з перших днів війни в Україну були куплені майже всі доступні дрони зі всієї Європи. Українські волонтери використовували зелені коридори для швидкого насичення потреб армії та тероборони, і на офіційність продукції ніхто не звертав уваги. Фактично після виходу з ринку DJI не зміниться нічого, але продукція стане дорожчою подекуди через необхідність закуповувати обладнання за ритейл-цінами, а не за оптовими, а подекуди через подвійне оподаткування.

Для окупантів ця ситуація більш складна — знайти альтернативні шляхи придбання обладнання DJI буде важче.

DJI agriculture в агробізнесі України займає 40% від загальної кількості агродронів

Щодо цивільного призначення важливо відокремлювати агроринок. Великі дрони-обприскувачі неможливо використовувати для воєнних цілей, і вони дуже потрібні саме аграріям.

Незважаючи на той факт, що на ринку існувала невелика кількість сірих пропозицій агродронів DJI та їхніх комплектуючих, замінити повноцінно сегмент офіційного агробізнесу DJI в Україні буде, скоріше, неможливо. Це стосується не лише факту наявності та постачання обладнання, а й технічної підтримки, якої потребують кінцеві споживачі.

DJI agriculture в агробізнесі України займає 40% від загальної кількості агродронів, і фактично зникнення підтримки цих користувачів зробить ще більш дефіцитними послуги з внесення ЗЗР — з десяти запитів на обприскування в пік сезону задовольнявся лише один клієнт, і наразі ми можемо казати що обслуговуватись буде лише кожний п’ятнадцятий. Це призведе до ще більшого підвищення цін на агропослуги дронами. Середньою ціна на проведення десикації буде на рівні 700-800 грн/га в пік сезону, і це, мабуть, нижня планка.

Дронами оброблятиметься лише 2,5 млн га, і це пов’язано з дефіцитом обладнання

Загальна кількість гектарів, що обробиться дронами цього сезону, збільшиться не в 4 рази, як планував ринок, а лише в 2-2,5. Тобто до 2,5 млн га. Це буде пов’язано виключно з фактом дефіциту обладнання.

Замінити обладнання DJI на агроринку складно, адже більшість контрактних зобов’язань для задоволення українського попиту були розміщені у виробництво ще восени 2021 року. Цикл виробництва та алокації високотехнологічного обладнання — понад 4 місяці, і в поєднанні з дефіцитом компонентів, високою ціною на літій та інші метали збільшити його кількість буде складно.

Попит на агродрони не зникне, він лише збільшиться в рази, і його потрібно буде задовольняти

Європейського чи американського обладнання, що могло б замінити DJI в сфері робототехніки в сільському господарстві, не існує. Це можливість для інших брендів Китаю або для локального виробництва.

Саме локальне виробництво робототехніки в сільському господарстві можна розцінювати як найбільший перспективний напрям, враховуючи той факт, що Україна вже є найбільшим ринком Європи у цій сфері.

Валерій Яковенко, СЕО компанії DroneUA

Думка автора може не збігатися з думкою редакції. Відповідальність за цитати, факти і цифри, наведені в тексті, несе автор.