Астарта втричі збільшила чистий прибуток

12 серпня 2016, 08:35 3275

Агропромхолдинг «Астарта» за підсумками першого півріччя 2016 р. збільшив консолідований дохід на 17%, до € 148 млн. При цьому 50% доходу було забезпечено за рахунок експортних продажів.

Про це повідомила прес-служба компанії.

Показник EBITDA виріс на 23% до € 109 млн, а чистий прибуток збільшився майже втричі — до € 75 млн.

Чистий борг скоротився на 30% до €144 млн, при цьому співвідношення чистого боргу до EBITDA становить 1.0 (в порівнянні з аналогічною датою минулого року). Чистий грошовий потік від операційної діяльності зріс на 31% до € 54 млн.

Дохід цукрового сегменту в звітному періоді збільшився на 2% до €60 млн (41% від консолідованої виручки). З 140 тис. т загального обсягу продажів цукру майже 20 тис. т було експортовано. На сьогодні «Астарта» завершує підготовку своїх цукрових заводів до нового виробничого сезону. Посіви цукрових буряків, що займають у цьому році 45 тис. га, знаходяться в хорошому стані.

Доходи сегменту сільськогосподарського виробництва зросли на 67% до € 35 млн (24% від консолідованої виручки). Обсяг продажів зернових у першому півріччі 2016 р. склав понад 201 тис. т, 86% з яких були експортовані. На дату публікації звіту «Астарта» успішно завершила збирання ранніх зернових, намолотивши понад 320 тис. т. Решта культури (соя, кукурудза, соняшник та ін.) зараз в хорошому стані.

Виручка сегменту переробки сої зросла на 23% до € 38 млн (26% від консолідованої виручки). Доходи від продажів соєвого масла і соєвого шроту збільшилися завдяки диверсифікації ринків збуту, а також сприятливою ціновою ситуації. Частка експорту в продажах сегменту склала 82%.

Молочне тваринництво забезпечило 8% консолідованої виручки компанії. Доходи сегменту за цей період збереглися на рівні минулого року — € 12 млн. Станом на дату публікації звіту загальна кількість поголів'я великої рогатої худоби в «Астарті» склало близько 29 тис. голів, у тому числі 15,6 тис. дійних корів. Середня продуктивність виробництва молока за цей період виросла на 8% до 19,3 кг на корову на добу.

«Результати першого півріччя 2016 р. підтверджують зростання ефективності нашої компанії. Ми продовжуємо працювати над розширенням бізнесу, підвищенням ефективності, розвитком експортної діяльності і диверсифікації в сегментах рослинництва, цукру, молока і переробки», — прокоментував генеральний директор «Астарти» Віктор Іванчик.


Для довідки: «Астарта» — вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, основними напрямками бізнесу якого є виробництво цукру та супутньої продукції, зернових і олійних культур, а також молока і м'яса. Компанія є лідером українського цукрового ринку і одним з найбільших виробників молока в країні.