Агрокомбінат на Харківщині готує півмільярдний позов до росії

03 січня 2023, 13:52 2224

Агрокомплекс «Слобожанський», один із найбільших в Харківській області, до початку повномасштабного вторгнення на двох фермах утримував близько 70 тис. голів свиней.

Після деокупації ця кількість зменшилася вдесятеро, повідомляє «Суспільне».

Відгодівельник у селищі Чкалівське постраждав приблизно на 80%, розповів генеральний директор агрокомбінату «Слобожанський» Денис Прокопець.

«Із 38 корпусів у нас 34 або зруйновані або майже зруйновані», — уточнив він.

До початку вторгнення агрокомбінат налічував майже 70 тис. свиней, нині на фермах у Чкаловському та Іванівці залишилося 7 тис. тварин.

Майже всі 6,5 тис. га орендованих земель, на яких працівники агрокомбінату вирощували зерно, заміновані. Озимини з них зібрати не змогли, комбікормовий завод зруйнований. росіяни забрали обладнання та автівки.

«У нас викрадено з автопарку 19 одиниць техніки приблизно на 12 млн грн», — додали в господарстві.

Суму загальних збитків ще продовжують підраховувати.

«Приблизно те, що ми можемо сьогодні констатувати, — це загальні збитки близько 560 млн. Це тільки балансові. Це не ті, що на відновлення», — каже фінансова директорка Оксана Олефіренко.

За її словами, підприємство готує позови до міжнародних судів, щоб отримати грошову компенсацію від росії. Попри це, відновлювати роботу агрокомбінат почав одразу після деокупації. Наприкінці січня тут очікують перше потомство.