Розблокувати порти: в Естонії заговорили про введення кораблів НАТО в Чорне море

20 травня 2022, 13:50 1538

Введення кораблів НАТО в акваторію Чорного моря для розблокування морських портів України та забезпечення безпечного торговельного судноплавства стало б ефективним кроком, оскільки росія не наважиться атакувати кораблі Північноатлантичного альянсу.

Про це заявив екскомандувач Силами Оборони Естонії, депутат Європейського парламенту, генерал-лейтенант Ріго Террас, пише ЦТС із посиланням на Guildhall.

Ріго Террас, депутат Європейського парламенту, генерал-лейтенант

«Метою блокади є крах української економіки, створення ще однієї точки тиску, щоб змусити Україну вступити в переговори і змусити поступитися хоча б деяким вимогам росії. Можливо, в росії сподіваються, що якщо в інших регіонах світу буде досить великий дефіцит продовольства, то інші країни також почнуть тиснути на Україну, вимагаючи поступитися росії».

Також Террас вважає, що введення кораблів НАТО та кораблів інших країн Європи в акваторію Чорного моря для розблокування українських портів та забезпечення судноплавства стало би потужним стримуючим фактором.

«Я не думаю, що росія наважиться атакувати судна НАТО, що супроводжують цивільні судна, адже це призведе до прямого зіткнення з НАТО, а росія не в змозі мати справу з такою силою, як НАТО, адже вона вже має проблеми з Україною. На жаль, я практично переконаний, що НАТО не пошле свої кораблі, побоюючись ескалації, але я впевнений, що росія не посміє атакувати кораблі НАТО», — підсумував Ріго Террас.