USDA: Війна в Україні додає ризиків ринку добрив

09 липня 2022, 09:56 1755

Світові ціни на добрива майже досягли рекордного рівня і можуть залишатися високими протягом 2022 р. Це може негативно вплинути на сільгоспвиробництво і в 2023 р.

Про це говориться у звіті Міністерства сільського господарства США (USDA).

Як зазначається, добрива займають 20-35% виробничих затрат залежно від культури. 

«російське вторгнення в Україну погіршило і без того обмежену ситуацію з поставками добрив і спричинило обмеження імпорту та експорту, що посилює ризик дефіциту», — говориться у повідомленні. 

Експерти зазначають, що разом Китай, росія, Сполучені Штати, Індія та Канада виробляють понад 60% світових поживних речовин для добрив. Зростання цін на пальне призвело до скорочення випуску ще з 2021 р.

Війна росії проти України спричинила введення торгових обмежень та переформатування логістичних ланцюгів. 

В USDA підкреслили, що сектор добрив вразливий до збоїв, оскільки експортерів мало. П’ять країн/регіонів експортують понад 60% усіх добрив — росія, Канада, Європейський Союз, Китай і білорусь. При цьому на росію та білорусь припадає майже 25% світового експортного ринку всіх добрив.

В результаті імпортери добрив скоротили закупки, а це, ймовірно, негативно вплине на урожай, адже аграріям доведеться переглядати норми внесення та посівні площі. 

«Глобальні перспективи на 2023 рік виглядають ще жахливішими. Оскільки російсько-українська війна триває, а постачання добрив залишається обмеженим, високі ціни, ймовірно, матимуть сильніший вплив на рішення щодо посіву рослин у 2023 році», — прогнозують в USDA.