У Британії фермер отримав 10 т/га пшениці на раніше непридатному ґрунті

21 січня 2024, 10:28 1494

Британський фермер за допомогою агроконсультанта реанімував маргінальні угіддя під вирощування продовольчої пшениці.

Для цього він використовує зелений компост, пише «Агроном».

Проєкт із зеленим компостуванням настільки успішний, що землі, які колись вважалися придатними лише для випасу овець, тепер забезпечують урожайність м’якої борошномельної пшениці понад 10 т/га та 38 т/га кукурудзи. Між посівами пшениці та кукурудзи фермер вирощує кормову ріпу для відгодівлі ягнят.

Компост вноситься спочатку під кукурудзу у квітні з розрахунку 20 т/га і втирається у ґрунт дисками перед посівом у перший тиждень травня.

Аналіз показує, що такий компост містить 200 кг/га азоту, але лише 10% його доступно в перший рік. Проте це означає, що норму азоту добрив для кукурудзи можна скоротити з традиційних 100 кг/га до 80 кг/га. У подальшій сівозміні для пшениці залишки азоту є стартовим живленням.

«Сьогодні ми можемо з упевненістю сказати, що такий компост є надзвичайно корисним для нашої пшениці. Її врожайність у середньому становить трохи більше 10 т/га на ґрунтах, де зазвичай вона не перевищує 7-8 т/га. Ми сіємо сорт Крузо — йому потрібно близько 300 кг N/га, але досягаємо врожайності з економією добрих 100 кг N/га. Це допомогло перетворити бідну землю на стабільно продуктивну ріллю. Водночас використання компосту помітно поліпшило утримання вологи протягом літа, знизило ризик осіннього ущільнення під час збирання кукурудзи, покращило здатність пшениці зберігати врожайність завдяки міцному укоріненню та підтримало індекси фосфатів й калію у ґрунті без додаткових добрив», — розповів фермер Марк Хамфріс.