Брокери намагаються допомогти фермерам експортувати зерно

06 квітня 2022, 11:09 978

За березень брокерська компанія Spike Brokers знайшла можливості для реалізації продукції для малого і середнього фермера за кордон на 50 тис. т лише тільки кукурудзи. Також продовжує працювати над продажем сої, соняшнику та олії.

Про це компанія Spike Brokers повідомила на сторінці у Facebook.

Відзначається, що аграрний сектор після першого шоку запускається. Ринок не стоїть на місці, а намагається адаптуватися до нових умов. 

«Це важливо, тому що агросектор — це продовольча безпека країни. Але варто говорити й про інше, про те, що є не настільки очевидним для непрофесіоналів і широкого загалу, — що це двигун української економіки. Нам критично необхідно відновити експорт сільськогосподарської продукції, щоб забезпечити надходження валютних коштів, які підтримуватимуть економіку і армію України», — відзначають у компанії. 

При цьому відзначається, що на шляху до відновлення повноцінної роботи галузі є труднощі. «Серйозним викликом для українського виробника є теперішня позиція міжнародних великих компаній, носіїв торгової ліквідності для фермерів. Після початку війни вони відразу зупинили торгівлю та купівлю товару з ринку, а також повністю припинили платежі. І на сьогодні основним своїм завданням міжнародні компанії бачать вивезення товару, який вже є на складах. Це спричинило такий собі параліч ринку. Виробник залишився без товару, без грошей і можливостей реалізації своїх залишків», — пояснюють у Spike Brokers. 

У компанії зазначають, що ситуація складна, але це не означає, що можна опустити руки і зупинитися. 

«Ми, як брокерська компанія, яка знає ринок і її учасників, зараз пропрацьовуємо різні альтернативні варіанти з авто і залізничними перевезеннями. Працюємо над переадресацією товару, що застряг у дорозі до порту. Деякі скептики продовжують говорити, що Україна зможе експортувати залізницею не більше 2-3 т на рік. Але правда у тому, що на даний момент ніхто не може передбачити і прорахувати цю цифру. На сьогоднішній момент залізниця — це темна конячка галузі», — зазначають в Spike Brokers. 

За словами експертів, оскільки інфраструктура у процесі розбудови, зараз не можна спрогнозувати її пропускну здатність і ефективність. Це стане зрозуміло десь через пів року, коли вже буде відомо, скільки Україна відвантажила за кордон.