Данія допомагатиме українським компаніям заходити на свій ринок

21 квітня 2024, 16:00 951

Данія розширила на 300 млн данських крон (близько $43 млн) фінансування Данського експортно-інвестиційного фонду, який підтримує не лише данських експортерів, але й надає фінансові інструменти для українських компаній, які мають данських постачальників, та данські компанії, які готові інвестувати в Україну.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України

Фонд уже відібрав 21 проєкт, який Данія готова реалізувати в Україні. Наразі проєкти на стадії оцінки. 

«З огляду на розширення фінансування, домовилися із Данським експортно-інвестиційним фондом обговорити інвестиційні проєкти, які зібрало Міністерство економіки у пріоритетних для уряду секторах. Проаналізувати їхній потенціал втілення у межах роботи фонду й за потреби посилити ці проєкти через державну підтримку, аби вони відповідали вимогам й змогли претендувати на доступні фінансові інструменти від Данії», — розповіла перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко про результати зустрічі із виконавчим директором Данського експортно-інвестиційного фонду Педером Лундквістом.

За її словами, крім підтримки інвестицій в Україну, партнери готові підтримувати український імпорт до Данії. Країна вже має кілька пілотних проєктів. Наприклад, у данських супермаркетах з’явилися полиці з товарами, зробленими в Україні.

«Сподіваємось на масштабування цієї ініціативи. Крім того, Торгова палата Данії готова популяризувати купівлю данськими компаніями української продукції й сприяти виходу українських виробників на данський ринок», — додала міністр економіки.

Також, за словами Свириденко, данська компанія Hydrema, яка виробляє важкі машини для розмінування, вже локалізувала своє виробництво в Україні. Потужності компанії дозволяють виробити 14 машин впродовж наступних 2 років.