Виробник: ПДВ на фрукти має бути нульовим

25 грудня 2021, 09:00 832

Джерело фото: dtkt.ua

Податок на додану вартість, який стягується під час реалізації свіжих фруктів, має бути нульовим.

Таку думку висловив співвласник ТОВ «Дельта Фрут» (Вінницька обл.) Антон Рубан, повідомляє асоціація «Укрсадпром».

«Підставою для цього є те, що товарне виробництво плодів передбачає багато затрат без ПДВ. Передусім ідеться про велику кількість ручної праці, якої вимагає садівнича галузь, — та ж таки праця персоналу на збиранні врожаю. Однак влада цього чомусь не бере до уваги, і у товарному садівництві ПДВ перетворюється на банальний податок з обігу. Нині ПДВ, який сплачують аграрії, є різницею між сумами вхідного і вихідного ПДВ підприємства», — зазначив він. 

Рубан пояснив, що вихідний ПДВ під час реалізації яблук господарством — 20% з ціни продажу. Однак вхідні затрати виробників обкладаються ПДВ не повністю: дизпаливо і ЗЗР купують з ПДВ, натомість заробітна плата ПДВ не обкладається. 

«Галузь трудомістка, і левова частина її затрат іде саме на виплату заробітної плати працівникам. Таким чином оподаткування садівництва як галузі виявляється незбалансованим.

Наслідком цього стає те, що ми викорчовуємо сади. Упорядкувати податки в садівництві слід було ще вчора. Раніше аграрії мали спецрежим із ПДВ, держава його скасувала, замінивши на дотації, потім скасувала й дотації, і зараз оподаткування у товарному садівництві таке, що землю під садами ліпше розкорчувати та засіяти зерном, найнявши для цього одного механізатора, який і посіє поле, і збере урожай комбайном», — підкреслив він. 

Більше того, за словами виробника, ситуація в українському садівництві критична настільки, що саме лише зниження ПДВ на реалізацію сві жих фруктів галузь уже не врятує.

«Поточного сезону ми не можемо десертні яблука з господарства продати навіть по 4 грн/кг», — підсумував він.