Страхування воєнних ризиків планують поширити на українських інвесторів

18 листопада 2022, 09:55 2143

Страхування воєнних ризиків є надважливим питанням з погляду залучення інвестицій, які забезпечать відбудову України.

Про це заявила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко на економічному форумі, говориться у повідомленні Мінекономіки.

За її словами, вже досягнуто домовленості страхування воєнних ризиків  на суму $30 млн з агенцією MIGA, що належить до групи Світового банку. Інвестори, придбавши поліс страхування, зможуть отримати до 90% відшкодування своїх потенційних збитків. Наразі в роботі два проєкти: один — це іноземні інвестиції, другий — суто український проєкт. 

Як акцентувала Юлія Свириденко, в перемовинах з партнерами щодо страхування Україна прагне, аби проєкти поширювалися як на іноземних, так і на українських інвесторів.

«Коли ми кажемо про страхування воєнних ризиків, то ми хочемо, щоб воно було поширене й на українського інвестора. Тобто йдеться про те, що якщо український інвестор хоче вкладати під час війни, то він повинен мати можливість це зробити і мати відповідне страхування ризиків», — зазначила Юлія Свириденко.

На наступний рік Україна планує мобілізувати на проєкт з MIGA до $1 млрд. Також тривають перемовини з DFC, яка готова кредитувати український бізнес на суму до $1 млрд. Підтримка можлива як прямим кредитуванням, так і страхуванням кредитного ризику позичальника.

Окрім того, уряд веде відповідні перемовини з експортно-кредитними агентствами країн G7, зазначила перший віцепрем’єр-міністр.

За словами Юлії Свириденко, вирішення питання страхування активізує процес залучення інвестицій. При тому, що й сьогодні інтерес інвесторів до України значний: вже зафіксовано понад 400 інвестиційних запитів на платформі Advantage Ukraine — як від потенційних інвесторів, так і пропозицій проєктів у різних галузях.