Підприємців пропонують поділити на п'ять нових категорій

30 липня 2024, 11:10 2232

В Україні підприємців пропонують поділити на п’ять нових категорій.

Про це інформує голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету з питань економічного розвитку Ігор Марчук.

Зокрема, технологію поділу бізнесу пропонують зробити з сегментним підходом на противагу існуючому секторальному, виокремивши в законодавстві такі категорії підприємництва з розподілом на підкатегорії.

  • Самозайняті: ІТД (індивідуальна трудова діяльність) та НПД (незалежна професійна діяльність)
  • Платформнозайняті (взаємодіють із цифровими платформами)
  • Сімейне підприємництво
  • Мікропідприємництво (мікробізнес)
  • Мале підприємництво (малий бізнес)
Ігор Марчук, голова підкомітету з питань взаємодії держави і бізнесу та інвестицій Комітету з питань економічного розвитку

Усі вищезазначені категорії економічних суб’єктів належать до загальновизнаного сектору МСБ (мікро-, малого та середнього бізнесу). Безпосередньо мікро-, малі та середні підприємства відповідають загальноприйнятим критеріям для визначення категорій підприємств відповідно до Рекомендацій Європейської комісії 2003/361/ЄС від 6 травня 2003 року.

Водночас Ігор Марчук уточнює, що інші, такі як самозайняті особи, платформнозайняті особи та сімейні підприємства, потребують релевантного уточнення та/або визначення по суті й за формою, а також напрацювання окремого регулювання.

«Кінцевою метою вдосконалення нормативно правового регулювання та розширення сектору МСБ на декілька важливих категорій та субкатегорій, таких як самозайняті, платформнозайняті особи та сімейні бізнеси, є надання економічно проактивним особам, які свідомо приймають підприємницький ризик широкого спектра можливостей, реалізувати свій економічний та підприємницький потенціал із максимальним соціально-економічним ефектом, можливості створити умови для всеосяжної детінізації позалегальної економіки й забезпечити еволюцію розвитку підприємців від базових форм економічної організації (самозайнятих) до категорій середнього та великого бізнесів», — зазначається у повідомленні.