Падіння економіки України сповільнилось

09 червня 2023, 14:57 1450

Реальний ВВП у І кварталі 2023 року порівняно з IV кварталом 2022-го зріс на 2,4%.

Як повідомляє пресслужба Міністерства економіки, у річному вимірі зменшення ВВП становило 10,5%. Це значно краще, ніж попередні оцінки — «мінус» 14,1%.

«Такі дані свідчать про те, що економіка України адаптується та відновлюється більш швидкими темпами, ніж прогнозувалось раніше. Вона продовжує працювати та долати виклики війни», — заявила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що підтримкою для бізнесу та населення лишаються заходи уряду щодо стабілізації ситуації в енергетиці та розв'язання логістичних проблем, зокрема з доступом до окремих морських портів у межах «зернової угоди».

Покращенню ситуації сприяє й реалізація програм відновлення та підтримки підприємств, які полегшують доступ до фінансових ресурсів, зокрема програми «Доступні кредити 5-7-9%» та грантових програм під загальною назвою «єРобота». У тому числі завдяки міжнародній допомозі, яку надають країни-партнери, що в комплексі підживлює стриманий оптимізм у суб’єктів економічної діяльності.

Але водночас, зауважила Свириденко, військова агресія продовжує формувати нові шоки та випробування для українського народу. Спостерігалась затримка роботи зернового коридору, експортери відчували на собі обмежувальні заходи з боку країн-сусідів на імпорт і транзит українських сільськогосподарських товарів, до них додаються наразі наслідки терористичного акту — руйнування Каховської ГЕС.