НБУ: Інфляція перевищить 20%

15 квітня 2022, 09:23 669

Інфляція в Україні за підсумками 2022 р може перевищити 20% через наслідки повномасштабної війни, але буде лишатися контрольованою.

Такий прогноз 14 квітня озвучив Національний банк України.

«Подорожчання товарів та послуг буде зумовлене, зокрема, порушенням виробничих процесів, логістичними проблемами через тимчасову окупацію частини територій, руйнуванням транспортної інфраструктури та, як наслідок, нерівномірно розподіленою пропозицією в окремих регіонах», — йдеться у повідомленні.

Також на зростання інфляції вплинуть ефекти перенесення девальвації обмінного курсу гривні, що відбулася напередодні війни, та висока вартість енергоносіїв у світі, що чинитиме тиск на вартість пального, товарів та послуг зі значною часткою енергоносіїв у собівартості.

Водночас зростання цін стримуватиметься заходами Нацбанку та уряду України, зокрема тимчасовою фіксацією обмінного курсу гривні, що стримує ймовірне погіршення очікувань та подорожчання імпортних товарів, зниженням податків, зокрема непрямого оподаткування імпорту, фіксацією цін на житлово-комунальні сервіси та адміністративним регулюванням цін на низку продуктів харчування і пального.

«Додатковий стримувальний вплив матиме надлишок пропозиції окремих сільськогосподарських культур через обмежені можливості їх експорту», — вважають у НБУ.