МВФ поліпшив прогноз ВВП України на 2024 рік і погіршив на наступний

05 липня 2024, 18:00 1493

Міжнародний валютний фонд за підсумками четвертого перегляду програми розширеного фінансування EFF України оновив негативний сценарій, у якому зберігається припущення про більш інтенсивну війну, що триватиме до кінця 2025 року.

Про це йдеться у матеріалах МВФ, передає «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, фонд поліпшив прогноз ВВП на цей рік, але погіршив його на наступний.

«Тепер передбачається, що шок почнеться в третьому кварталі 2024 року порівняно з другим кварталом 2024 року в третьому перегляді. Скорочення економіки сягне 1,7% у 2024 році порівняно зі зростанням у базовому сценарії на 2,5-3,5%», — зазначили в МВФ.

У попередньому негативному сценарії МВФ оцінював можливий спад економіки України цьогоріч у 4%, але водночас припускав його припинення і нульове зростання наступного року, тоді як тепер Фонд вважає, що за негативного сценарію наступного року економіка України скоротиться ще на 1%.

«Згідно з прогнозами, дефіцит енергоресурсів, що зберігається, призведе до зниження виробництва у 2025 році, що спричинить подальше скорочення ВВП на 1% у 2025 році порівняно з третім переглядом», — пояснив МВФ.

Фонд очікує, що більш затяжна війна вплине на економічні настрої, доступність енергоносіїв, темпи повернення мігрантів, потреби в бюджетних витратах і експортний потенціал.

«Дисбаланси на валютному ринку знову вийдуть на поверхню і, як очікується, зберігатимуться довше з огляду на погіршення показників експорту, що призведе до вищого номінального знецінення в найближчі роки, перш ніж воно наблизиться до базового тренду», — ідеться в матеріалах.

Щодо інфляції, то її прогноз у негативному сценарії залишено колишнім: 10% цього року і 8,5% наступного проти 8% і 7% у базовому прогнозі.