Гривню може підсилити домовленність про відкриття портів

15 липня 2022, 13:50 1835

​Долар в обмінниках вже по 37, але гривню може підсилити домовленність про відкриття портів.

«За останні 10 днів готівковий долар зріс на 2 грн, але днями курс стабілізувався, і гривня навіть трохи зміцнилася. Головною причиною падіння гривні на готівковому ринку є те, що найбільший в Україні «ПриватБанк» різко підвищив курс валюти для карткових операцій». Таку думку висловив директор ЦЕС Гліб Вишлінський, пише Телеграм-канал «Що з економікою?».

Готівковий курс гривні зараз важко вважати справжнім ринковим курсом. Цей ринок дуже вузький і набагато менший, ніж безготівковий ринок, де продають та купують валюту експортери та імпортери.

Експерти кажуть, що попит на іноземну валюту на цьому ринку формують українці, які сприймають її як засіб заощадження. Вони сильно реагують на інформацію та чутки, які можуть вплинути на курс. 

«Зараз є кілька чинників, які можуть посилити гривню. Це по $3,5-4 млрд зовнішнього фінансування в червні та липні, що вдвічі більше, ніж у попередні місяці. Такі суми дозволяють перекрити втрати валютних резервів НБУ на підтримку офіційного курсу. 

Також це високий шанс відкриття чорноморських портів для експорту продовольства. Воно може принести Україні до $1 млрд додаткової експортної виручки на місяць», — зазначає Гліб Вишлінський.